Hogyan viselkedik a PP csőhidegben?

 


TEODOR- Praktikus tanácsok rovata...


 

Hidegben való szerelés!


 

logoSokszor kérdezik tőlünk, hogy mit tegyenek, mikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed.

 

Ez azért érdekes dolog, mert a legtöbb építőipari termék felhasználási útmutatójában az szerepel, hogy 5°C alatt nem lehetne az anyaggal dolgozni! Viszont a munka nem állhat meg! Igaz?


 

Image4A gyakorlatban ez így néz ki az FV-Plast esetében:

 

- Óvni kell a csövet és az idomot mindenféle külső mechanikai sérüléstől. Nem szabad a megszokott módon az anyagmozgatás közben a csövet és az idomokat ledobni, rálépni illetve úgy kezelni, ami sérülést okozhat! Amennyiben megsérül a termék, akkor sajnos annak szinte láthatatlan nyoma van, esetleg hajszálrepedések formájában, ami nem azonnal derül ki a beépítés során, hanem vannak olyan esetek is, hogy csak évekkel később kezd el esetleg szivárogni egy ilyen repedés.

 

dytron logo- Figyelni kell, hogy a csővágó ollónk megfelelően éles legyen, mikor hidegben méretre vágjuk a csövet! Ha nem az, akkor sajnos a csorba él oválissá teszi a rideg vezetéket, mely emiatt ugyancsak megrepedhet.

 

- Nem utolsó, de nagyon fontos szempont a hevítési idő és a gépen lévő hőmérséklet megfelelő beállítása, kalkulálása. Normál esetben egy 20-as vezetéket 260°C-on, 5 másodpercig olvasztunk, hogy megfelelő legyen a kötés. Hidegben viszont a hevítési időt meg kell emelnünk bizonyos százalékokkal. A legegyszerűbb kalkuláció erre, ha +5°C alatt dolgozunk, hogy 5°C-ént 20%-ot számolunk hozzá az időtartamhoz.

 

Image3Például: 20-as cső esetén:

 

+5°C-ig - 260°C hőmérséklet és 5 másodperca hevítési idő

+5°C - 0°C között - 260°C hőmérséklet és 6 másodperca hevítési idő

 0°C - -5°C között - 260°C hőmérséklet és 7 másodperca hevítési idő 

 

Amennyiben Valaki ezeket a praktikákat figyelembe veszi, akkor biztos lehet abban, hogy megfelelő munkát ad ki a kezéből!

 

PőrRichard - szakértő

A TEODOR Szellemisége 9 pontban